In ultimii ani, de cand tehnologia IT a explodat, auzim tot mai des in jurul nostru parinti care se plang, se alarmeaza, se vaita, se tanguiesc. Pentru ca “explozia” IT i-a invadat pe cei mici, acaparandu-i si distragandu-i de la teme, scoala, chiar de la clasica si sanatoasa joaca.

Nu e vina copiilor, ci a parintilor. Copiii sunt curiosi in legatura cu orice, mai ales cu ceea ce este nou. Ca sunt mai mici sau mai mari, curiozitatea lor este aceeasi si e fireasca. Totodata, cand copiii isi doresc ceva, stiu ei foarte bine cum sa isi sensibilizeze parintii pentru a obtine ce vor.

Slabiciunea este a parintilor care cedeaza oricarui moft, mai ales la argumentul “dar si colegii mei au...”

Inceputul este televizorul. Cand sunt foarte mici, copiii sunt vrajiti de micul ecran in fata caruia ar sta ore in sir. Nu-i lasati, chiar daca asta va ofera liniste si siguranta. E comod sa-ti stii copilul in fata televizorului, iar in acest timp sa-ti poti face treburile gospodaresti, sa poti vorbi cu musafirii sau sa te odihnesti. E comod, dar contraindicat. Mai tarziu, copilul va avea educatia televizorului, nu a familiei. O cenzura in acest sens este necesara, numai la anumite ore (putine) si anumite programe (educative).

Crescand, copiii descopera magia telefonului mobil. Il vede la parinti, la bunici, la vecini si apoi la colegii de scoala. Il butoneaza obsesiv, descopera facilitati tehnice de care chiar nu are nevoie la varste fragede.

Apoi apare o noua jucarie – tableta. Varianta minuscula a computerului. Daca la computer n-avea voie pentru ca lucra tata sau mama, tableta este mai usor accesibila si...atat de usoara! Si atat de cool! Daca are un copil, deodata vor toti...

Nu va lasati induiosati, nici pacaliti de rugamintile copiilor. Exista o vorba: “nu-i vinovat cine cere, e vinovat cine da”. Un pic de exigenta la acest capitol va fi extrem de benefica pentru copiii vostri. Vor avea destul timp pentru aceste “jucarii” care ii distrag de la invatatura, de la scoala, de la socializare cu alti copii sau chiar cu familia.

Toate descoperirile IT atat de la indemana azi pot fi usor inlocuite, cu rezultate infinit mai bune pentru copii:

Cartile – cautati si gasiti cartile potrivite varstei si dorintelor copiilor: de colorat, cu poze, cu dialoguri, cu activitati – orice carte care ii poate atrage.

Cd-urile audio cu povesti  – ii pot captiva pe micuti, iar in acest timp se pot juca cu jucariile lor.

Jocurile de perspicacitate – se gasesc acum in librarii o sumedenie de jocuri interesante care pot stimula inteligenta, gandirea, perspicacitatea copiilor, fiind distractive si competitive.

Invatati-i sa se bucure de activitatile simple, cele complicate vor veni odata cu maturizarea. Toate aceste lucruri  depind numai de parinti.