Vacanta de vara – bucuria copiilor!

Din primii ani, cand merg la gradinita si pana dau bacalaureatul, copiii asteapta cu nerabdare si se bucura de venirea vacantei de vara – numita si “vacanta mare”. Din cate stim noi, vacanta de vara este asteptata cam de prin toamna precedenta...De ce? Pentru ca e mare, e calduroasa si lipsita de griji. In schimb, grija parintilor este cum umplem atata timp liber la dispozitia copiilor, asa incat ei sa se relaxeze, sa se odihneasca si sa se dezvolte echilibrat.

Iata cateva activitati pentru copiii de orice varsta, pe timpul vacantei de vara:

La plaja

Nu va ganditi neaparat la litoral. Plaja se poate face oriunde este soare, indiferent de zona in care va aflati. Puteti face plaja cu copiii la munte, intr-o poiana, pe malul unui lac, intr-un parc sau in curtea casei. Activitatea are multe avantaje: expunerea la soare (in orele permise) este benefica pentru organism – avand un important aport de vitamina D; este mai lejer pentru copii sa se joace dezbracati, fara grija de a murdari hainele; cu o apa alaturi (fie si intr-o galeata) copiii se pot racori si se pot juca mai “altfel”; e distractiv!

Desenul pe asfalt/sotron

In parc sau intr-o zona lipsita de aglomeratia trecatorilor, cu ajutorul unei cutii cu crete colorate, indemnati-va copiii sa deseneze pe asfalt. Orice doresc ei. Daca sunt mai multi copii, puteti organiza un mic concurs avand ca premiu o inghetata. Si daca tot aveti creta si asfalt, ii puteti invata cum sa joace sotronul – un joc vechi, insa atat de indragit si, mai ales, solicitant fizic – un pic de sport le face bine.

Cursuri de inot

Poate v-ati mai gandit ca ar fi bine sa duceti copiii la inot, dar fie erau aglomerati cu scoala, fie era prea frig afara. In aceasta perioada este ideal un curs de inot, cel putin din doua motive: 1. invata sa inoate; 2. fac miscare – doua argumente foarte sanatoase.

Mini-excursie

Un bun prilej atat pentru voi, ca parinti, cat si pentru copiii vostri sa va cunoasteti orasul. Vizitati zone ale orasului pe unde nu prea ajungeti de obicei, vizitati muzee si alte obiective turistice, acolo unde exista. Daca locuiti intr-un oras mic, puteti face mici excursii in orasele apropiate. Astfel, pe langa benefica miscarea in aer liber, copiii vor cunoaste aria geografica in care traiesc, iar noutatea ii va incanta.

Minge, role, bicicleta

Toate inseamna joaca, aer liber, miscare. Daca le aveti pe toate, alternati activitatile asa incat copiii sa nu se plictiseasca. Daca nu, fie si doar mingea reprezinta o buna ocazie de a-i invata pe copii diverse jocuri – macar la nivel de incepator: volei, fotbal, tenis de camp, baschet. Cine stie ce talent descoperiti!?

Activitatile pentru copii, pe perioada vacantei de vara, pot fi multe si diverse. Noi v-am propus cateva din cele mai putin costisitoare si la indemana oricui. Important este ca ei sa faca miscare in aer liber. Distractie placuta!